Truskawkowo

piątek, 12 czerwca 2015
Sezon truskawkowy trwa. Opchałyśmy się tymi cudownymi owocami na całego :) Teraz czas zachować trochę lata, słońca, koloru i zapachu na szaro-burą późną jesień i szaro-białą zimę. Wystarczy kupić kilogram truskawek, zmiksować, wlać do słoiczków, zamrozić i gotowe! 4 minuty i już :)


Dla nas mam dżemy truskawkowe, truskawkowo-waniliowe i truskawkowo-miętowo-pieprzne, ale ponieważ dżemy są mocniej przetworzone, wymagają cukru jako konserwantu, a smażenie niszczy część witamin, są dobre dla dorosłych i większych dzieciaków.

Maryni mrożę, bo skutkuje to najmniejszą utratą witamin i nie potrzeba dodawać cukru. Głównie w formie musu (zmiksowane), bo tak najłatwiej, ale można też mrozić całe owoce, tylko wtedy trzeba najlepiej zamrozić je najpierw osobno, np. na tacce, a dopiero potem wsypać do woreczka. Mus można wlać w maleńkie pojemniczki, najmniejsze gerberowe słoiczki albo do pojemnika na lód, a potem przesypać kostki do woreczka i w razie potrzeby użyć jedną bądź kilka.


0 komentarze

Publikowanie komentarza